HSP coach veldhoven

Tips “Omgaan met HSP”

1 Zelfkennis

Zelfkennis is zeer belangrijk bij HSP. Neem de tijd om na te gaan wat het persoonkenmerk HSP voor effect op jou heeft. Hoe meer je weet over HSP en wat het met jou doet wordt het makkelijker te accepteren dat het bij je hoort. Wanneer je dit ook deelt met je omgeving zal je eerder begrepen worden en hoef je je niet “anders” te voelen. 

2 Contact met je lichaam

Wanneer je in goed contact staat met je lichaam pik je eerder signalen op wanneer je beter een stapje terug kunt doen of grenzen kunt aangeven. Omdat je als HSP’er eerder overprikkeld raakt is het belangrijk “voor” te zijn dat dit gebeurt en je oververmoeid of overspannen raakt. Verder is je lichaam ook heel goed te gebruiken als instrument, die je richting geeft in je leven. Het veelbesproken “onderbuikgevoel” of iets wel of niet klopt, is je kompas. Het geeft je sturing en is ook heel goed te gebruiken om te beslissen welke kant je op wilt en welke niet.  

3 Geef grenzen aan

Wanneer jij steeds maar probeert aan andermans verwachtingen te voldoen help je daar niemand mee. Je loopt jezelf voorbij, wordt oververmoeid en daar word je geen leuker mens van. Bovendien heeft het effect op de kwaliteit en presteer je zeker niet beter. Wanneer jij duidelijk aangeeft wat wel en niet kan en samen naar oplossingen zoekt, komt dat de communicatie alleen maar ten goede. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, eigenwaarde en houd je meer energie over.

4 Neem voldoende tijd voor ontspanning

Neem tijd om een stukje te gaan wandelen, een muziekje te luisteren of even te mediteren. Zo kun je even pauze nemen van prikkels en heb je tijd om even op te laden. Hoe langer je maar doorgaat, hoe heftiger namelijk de overprikkeling zal zijn. Wanneer je op tijd rust neemt, ben je meer in balans.

5 Wees lief voor jezelf

Wees niet te hard voor jezelf wanneer je overprikkelt raakt of wanneer iets te veel voor je is. Wees zorgzaam en spreek jezelf liefdevol toe zoals je dat tegen je kind of je beste vriendin zou doen.

Meer tips? Volg Precious Soul op Facebook en Instagram 

Please follow and like us: