Misverstanden hoogsensitiviteit

hsp coach Eindhoven

Misvattingen

☒ HOOGSENSITIVEIT IS EEN STOORNIS
☒ HET IS WEER EEN VOLGENDE HYPE
☒ DAN BEN JE PARANORMAAL
☒ HSP’ERS ZIJN LABIEL
☒ ZE KUNNEN NIET VEEL AAN
☒ DEZE PERSONEN ZIJN VERLEGEN

Er zijn bestaan nog steeds veel misverstanden over hoogsensitiveit. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de laatste jaren. Hierdoor lijkt het misschien een hype of een modewoord. Feitelijk heeft het altijd al bestaan maar omdat er inmiddels ook wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan weten we hier nu veel meer over. 

Persoonskenmerk

Wanneer je deze eigenschap beter leert begrijpen, biedt dat jou en je omgeving mogelijkheden voor een gezonde verbinding, zowel met jezelf als met elkaar. Daarmee is het eerste misverstand al ontkracht. Hsp is geen stoornis maar een aangeboren persoonskenmerk.   

Kenmerken hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit maakt dat je zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels. Je neemt meer subtiele informatie waar. De diepgaande verwerking van deze waarnemingen kost meer tijd en energie dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. 

Rijk gevoelsleven

Hsp’ers hebben tevens een rijk gevoelsleven wat maakt dat ze emoties intenser ervaren en eerder geraakt worden. Wat direct ook betekent dat ze intenser kunnen genieten. Geraakt worden staat los van labiel zijn. Labiel zijn zegt iets over de manier waarop je met emoties omgaat, hoe en of je deze verwerkt, waardoor het je steeds weer overvalt en je vaker negatieve emoties ervaart. Dat kan ook bij niet hoogsensitieve personen aan de orde zijn. Uit onderzoek blijkt dat hsp’ers die een goede jeugd hebben gehad waarin de gevoeligheid mocht bestaan zelfs minder negatieve emoties ervaren. 

Sterke intuïtie

Daarnaast hebben hoogsensitieve personen een sterke intuïtie. Ze zijn gevoelig voor sfeer doordat ze eerder en gedetailleerder prikkels opvangen uit de omgeving. Ze hebben ook snel door hoe het met andere mensen gaat en wat zij nodig hebben. Door een groot empathisch vermogen zijn ze in staat zelf te ervaren wat een ander voelt. 

Balans

Het waarnemen, diepgaand verwerken en rijke gevoelsleven maakt dat je eerder vermoeid raakt. Wanneer er een juiste balans is tussen actie, rust en er ook geluisterd wordt naar de eigen behoeften kan ook een hsp’er prima een stabiel en actief leven leiden. 

Introvert en Extravert

Hoogsensitieven zijn vaker gericht op de binnenwereld, zijn graag op zichzelf en rustig (introversie). De introverte hsp’er komt het meest voor maar 30% van de hoogsensitieve personen is juist extravert. Ook dat is niet zwart-wit. Misschien ben je thuis wat introverter en ga je ook graag in gezelschap met anderen naar een festival. Ambivert is dan beter passend. 

Deel ook op:

Please follow and like us:
error
fb-share-icon