Hoogsensitiviteit en intuïtie

Intuïtie ontwikkelen, intuïtie betekenis

Betekenis intuïtie

Een instinctief verkregen inzicht door ingeving, een fluistering van je onderbewuste (je ziel).

Intuïtie is een innerlijk weten (1) dat iets (niet) klopt, een sterk voorgevoel (2), of een innerlijke stimulans om juist nu een bepaalde actie te ondernemen. Omdat waarnemingen direct naar de amygdala gaan (het gevoelscentrum) overstijgt dit het rationeel denken. Daarom is het gevoel vaak niet logisch te verklaren.

Aangeboren

Iedereen bezit intuïtie en het is iets wat aangeboren is. Het is merkbaar door waarneming: horen, zien, voelen, weten. Contact maken hiermee is daarom door iedereen te leren. Het is als een spier die je kunt trainen.

Signalen

Enerzijds ontvang je signalen door lichamelijke sensaties (3): iets voelt goed, of niet. Als iets goed voelt merk je dat op doordat je bijvoorbeeld gaat stralen en een aangename warmte voelt in je lichaam. Een knoop in je maag of een onbehaaglijk gevoel is juist een signaal om pas op de plaats te maken. Vaak wordt zo’n gevoel weggewuifd omdat je met je gedachten niet kunt begrijpen waarom het niet goed voelt, maar hoe vaak zeg je achteraf tegen jezelf: “Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd”?
Anderzijds kan intuïtie je iets duidelijk maken, door een plotselinge gedachte of een lied wat je toevallig hoort.  

Hsp

Hoogsensitieven hebben vaak een goed instinctief gevoel. Bepaalde eigenschappen van het hsp brein versterken dat, zoals o.a.:
❯ spiegelneuronen, wat je waarneemt bij een ander kun je zelf ook sterk voelen
❯ sterk inlevingsvermogen (empathie)
❯ in staat zijn waar te nemen wat niet uitgesproken wordt (gevoelig voor sfeer)
❯ je kunt snel verbanden leggen
❯ sterke gevoeligheid voor waarnemingen die je diepgaand verwerkt

Intuïtie als kompas

Als je goed kunt luisteren naar je intuïtie kan dat een groot voordeel zijn. Bij iedere keuze die je in je leven te maken hebt, klein of groot, kun je het gebruiken als kompas. Bijvoorbeeld: snel in de gaten hebben met wie je wel en niet in zee moet gaan, die baan aannemen of niet en overschrijd iemand jouw grenzen etc.

Intuïtieve ontwikkeling

Door dicht bij jezelf te blijven en verbinding te maken met je gevoel kun je intuïtief ontwikkelen. Zoek regelmatig de rust en de stilte op en luister naar wat er in je leeft. Essentieel is de aandacht op jezelf te vestigen, want wanneer je erg gericht bent op de buitenwereld en je steeds aanpast aan anderen, ga je uit verbinding met jezelf en wordt het lastig te kunnen luisteren naar jouw innerlijke stem.

Meditatie

Om in contact te komen met je gevoel kan meditatie helpend zijn. Wanneer je hier nog niet zo in geoefend bent, kun je beginnen met je aandacht naar je lichaam te brengen en enkel waarnemen. Blijf aanwezig bij sensaties die je ervaart, zonder deze te willen veranderen.

Pas op de plaats

Je mag even pauze nemen wanneer je iets waarneemt om stil te staan bij wat dit voor jou betekent. Misschien heb je het gevoel dat mensen verwachten dat je meteen reageert of direct actie onderneemt. Echter heeft het hsp brein een stop-en-check-systeem wat ervoor zorgt dat er even tijd nodig is om je waarnemingen te kunnen plaatsen en te verbinden met oorzaak en gevolg.

Geduld

De laatste tip is : wees geduldig. Ontwikkeling heeft tijd nodig en door ervaring ga je ondervinden hoe jouw intuïtie tot je spreekt. Wees daarin vriendelijk voor jezelf en neem de tijd om te oefenen.

(1) https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/intuitie-volg-je-gevoel/
(2) https://precioussoul.nl/gevoel-versus-verstand/
(3) https://precioussoul.nl/een-gevoelig-lichaam-de-voor-en-nadelen/

Please follow and like us:
error
fb-share-icon