De hoogsensitieve high sensation seeker

Vaak wordt gedacht dat hoogsensitieve personen enkel op zoek zijn naar rust omdat ze eerder overprikkeld raken. Toch is ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen ook prikkelzoekend. Zij hebben juist behoefte aan nieuwe prikkels, intense ervaringen, verandering en vernieuwing. Het grootse deel van deze prikkelzoekers is introvert en zoekt deze prikkels op het gebied van nieuwe omgevingen ontdekken, werk gerelateerde verandering en afwisseling, geïnspireerd worden etc. Het overige deel is extravert en zoekt het juist ook in sociale context. Tussen introvert en extravert zit ook nog een nuance, de ambivert. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld op je werk juist meer introvert of extravert bent dan in je privé omgeving. Niet iedereen is hetzelfde.

Factoren die een rol spelen bij onderprikkeling.

Angst voor overprikkeling.

Veel hoogsensitieve personen zullen zich herkennen in voorzichtigheid bij het zoeken naar prikkels. De angst om overspoelt te raken kan ervoor zorgen dat je daarom nieuwe ervaringen mijdt, terwijl je daar eigenlijk wel behoefte aan hebt.

Angst om te falen.

Het kan ook zijn dat je nieuwe uitdagingen uit de weg gaat door de angst om te falen. Gedachten als: ‘Dat lukt mij toch niet’, ‘Dan maak ik vast fouten’, blokkeren je.

Rejection Sensitivity (afwijzingsgevoeligheid).

Situaties, uitdagingen of mensen vermijden uit angst niet goed genoeg te zijn of er niet bij te horen.

Kwantitatieve prikkels.

Waar besteed jij je energie, tijd en geld aan? Wanneer dat prikkels zijn die je niet voldoende voeden of uitdagen raak je eerder verveeld.

Het is goed bij jezelf na te gaan waar jij de gedurende de dag mee bezighoudt en te observeren wat dit met je doet. Waar ligt je behoefte? Waar kun je jezelf meer van geven?

Comfortzone

Alle kansen en mogelijkheden liggen buiten je comfortzone. Je comfortzone is je veilige haven. De plek die je kent. Daar weet je wat je te wachten staat, wat je kunt én het is ook de plek waar snel de verveling toeslaat. Alleen buiten je comfortzone leer jij je mogelijkheden en kwaliteiten kennen, en wat je nog meer leuk en inspirerend vindt. Dat is de plek om te kunnen te ontdekken, groeien en bloeien.

Factoren bij overprikkeling

Angst voor verveling.

Uit angst voor verveling ga je juist allerlei activiteiten ondernemen waardoor je onvoldoende hersteltijd hebt.

Je vind veel leuk en kunt niet kiezen

Omdat je alles leuk vindt maak je geen gedegen keuzes en doet vanalles tegelijk. Ook hierdoor is er te weinig rust of hersteltijd.

Je trekt veel naar je toe.

Je trekt te veel werkzaamheden naar je toe waarvan de verantwoordelijkheid niet bij jou ligt. Omdat je te veel in een te korte tijd doet, kun je niet opladen.  

4 Tips bij hsp|hss

Enerzijds vraagt hsp om rust en prikkelregulatie terwijl hss juist vraagt om meer intense belevingen. Dit kan meer spanning opleveren. Toch kan de combinatie van hsp |hss het beste van 2 werelden bieden. Wanneer je voldoet aan de wensen van hss geeft dit een intens gevoel dat je leeft. Hsp daarentegen waarschuwt voor gevaar en voorkomt dat je in 7 sloten tegelijk loopt, want wat je doet is weloverwogen.
Gedegen zelfonderzoek en bewustwording helpt je om balans te vinden.

Belangrijk is goed bij jezelf na te gaan waar je op dit moment behoefte aan hebt en of je dat voldoende toe kunt passen.

Stel haalbare doelen

Als je nieuwe wegen wilt gaan bewandelen, leg dan de lat niet te hoog voor jezelf. Stel haalbare doelen. Je mag hierbij wel spanning voelen maar geen paniek. Vier daarbij ook de successen die je haalt.

Kwalitatieve prikkels.

Zoek prikkels op waar je blij van wordt en die je energie geven. Ga na waar jij je tijd, geld en energie aan wilt besteden en breng daar meer van in je leven.

Zoek ervaringen op die hsp en hss voeden.

Zoals bijvoorbeeld wandelen in nieuwe natuurgebieden.
Als je op reis gaat, plan vooraf de reis er naartoe, de accommodaties en zoek uit wat je vooraf graag wilt weten.
Zorg voor voldoende hersteltijd.
Doe niet alles tegelijk maar stel prioriteiten.
Onderneem activiteiten waardoor je in de flow raakt, waardoor je besef van tijd verliest.

Please follow and like us: